Terug
Terug
Er lag dit jaar meer sneeuw dan in 2017. Goed, je kunt argumenteren dat daar niet zoveel voor nodig was gezien de magere sneeuw conditie vorig jaar, maar het was wel heel welkom.
We waren met z’n tienen. Zoveel mensen hebben we niet bij Sirius, maar met vier leden van de Reddingshonden uit Noord-Holland, die ons met vijf honden vergezelden, kwamen we uit op tien mensen en dertien honden, verdeeld over twee blokhutten.

De eerste dag hebben we alle ‘groentjes’ onder de mensen kennis laten maken met sneeuw: in een ondiepe kuil ingegraven worden onder 30 centimeter sneeuw en je ligt vast. “Sneeuw respect” noemen we dat en dat respect krijg je dan vanzelf.
Daarna meteen aan de slag met de honden. Een bivak maken en dan naar het open verstek, waarin het “slachtoffer” goed zichtbaar lag voor de honden. Ondanks dat was het voor menig hond een beetje vreemd en een zeker wantrouwen werd getoond. Niet met agressie, maar met oversprong gedrag en steun zoeken bij de geleider.

De maandag en dinsdag verder geoefend met een verstek dat gaandeweg dichter en dichter werd gebouwd. De honden lieten alle aanvankelijke vrees voor het sneeuwhol varen en zagen er al gauw de lol van in: prima manier om een beloning te verdienen!

Woensdag een dagje rust voor de honden. Sommigen maakten er gebruik van om wat te gaan skiën, anderen verkenden de omgeving.

Donderdag en vrijdag stonden in het teken van een geheel dicht verstek. De honden mocht indringen door een wand van sneeuw, die zo’n 50 centimeter dik was. Fantastisch om de honden als bezeten door de sneeuw te zien graven.

Blijft tenslotte de vraag: “Waarom sneeuwwerk als het zwaartepunt van het werken van Sirius in Nederland ligt?” Inderdaad is de kans op lawines in Nederland nihil, maar het werken in de sneeuw is zo’n mooie aanvulling op het puinwerk dat we dit echt de moeite waard vinden. Sowieso is het voor de band met je hond(en) van grote waarde om een week lang, dag in dag uit, samen aan het werk te zijn.

Er staat ook één en ander op Facebook.
Sneeuw training 2018
(klik op onderstreepte tekst voor meer foto’s en / of informatie)