Blog

2023 is begonnen…

Wat een stil jaar was 2022 voor ons. Achter de schermen is er genoeg gebeurd binnen het reddingshondenwerk. De SRO is een “echte” vereniging geworden waarbij de samenwerking met de politie centraal staat in de doelstelling. De standpunten hierin liggen dicht bij elkaar, maar sommige gebieden verdienen nog enige nadere verduidelijking.

Sirius heeft als club toch weer wat teleurstellingen moeten verwerken. De pup van Maaike en Hans, Bindi, bleek ernstige afwijkingen in de voorpoten te hebben en is, overigens na succesvolle behandeling, toch ongeschikt gebleken voor het reddingshondenwerk. Tegenslag nummer zoveel voor hen en voor onze stichting. En ook Yelle moest voor klachten aan de voorpoten onder het mes. Djinta is in 2022 na een vol en zinvol leven als reddingshond op bijna 13-jarige leeftijd vredig overleden.

Twee leden gingen en twee kwamen. Annet en Wim Hennink verlieten ons en René Vrijmoed en Mariska Koers – Leuyerink, met respectievelijk de honden Cooper en Baya willen de gelederen komen versterken. Maar ook hier meteen weer een dikke pech: Cooper bleek ook aan de voorpoten problemen te hebben waarvoor hij nu onder behandeling is en dus voorlopig niet kan meetrainen.

Onze jaarlijkse training in Luxemburg is gelukkig wel doorgegaan in 2022. Na de verruiming van de corona maatregelen in Europa was er geen belemmering meer. Tezamen met onze collega’s van de RHT-NH hebben we 14 t/m 16 oktober doorgebracht op ons vaste stekje in Mersch, Luxemburg. Het is voor onze honden en geleiders weer een bevestiging geweest van onze trainingsinspanningen, ondanks alle tijd van corona beperkingen en tegenslagen met de gezondheid van diverse honden, zoals hierboven beschreven. De honden hebben bijna ontroerend mooi (samen-)werk laten zien.

Op inzetgebied is dermate weinig gebeurd dat een uitgebreid verslag niet kan worden gegeven. We hadden simpelweg onvoldoende inzetbare honden om redelijke assistentie te kunnen verlenen, laat staan zelfstandig te opereren. Maar ook in de aanvragen voor assistentie is 2022 een heel rustig jaar geweest.

De situatie aan het einde van 2022 was hoopvol: Yelle is dermate goed hersteld van de operatie aan zijn voorpoot dat hij nu weer helemaal kan meedraaien op inzetbaar niveau. Silke en Chica zijn gedurende het jaar verder ontwikkeld tot betrouwbare inzethonden en daarmee gaan we dus dit jaar in met drie inzetbare koppels. Zaidah maakt goede progressie: het zoeken is op goed niveau en er wordt door Jessica hard gewerkt aan de concentratie op het zoekwerk te vergroten boven de afleidingen die de bossen nou eenmaal bieden. Guus werkt als een “ball of fire” en er wordt door Diane hard aan gewerkt om de energieverdeling in zijn werk op orde te krijgen zodat inzetwerk ook voor hen op termijn in het verschiet ligt. Bindi is begonnen aan een carrière als detectiehond en de voortekenen zijn hierin heel gunstig.

We zien dus de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Luxemburg september 2021

Deze titel staat voor een begrip binnen onze stichting. Eindelijk kunnen we weer trainen in Luxemburg, nu de corona ellende afneemt. En dus zijn we gegaan. Op 24 en 25 september hebben we onze zweetdruppeltjes geproduceerd in de buurt van Mersch in prachtig nazomerweer. Maaike heeft er op Facebook ook weer veel aandacht aan besteed, dus verwijs ik graag naar haar bijdrage (klik op FB icoontje onderaan de pagina).

Inzet Loon / Gasteren 23-24 juli 2021

Van de RHGD kregen we in de avond van 23 juli het verzoek om assistentie te verlenen bij een urgente vermissing van een 83-jarige fietsende man uit Loon. Naast veel zoekactiviteiten van Politie, Boswachters en BOA’s met crossmotoren werden ook de reddingshonden van RHGD, ReddingshondenNu en Sirius ingezet. De nachtelijke zoekactie had helaas geen resultaat.

De volgende dag, 24 juli, is het zoekwerk voortgezet door de RHGD, Oger en de RWO voortgezet. In de middag bereikte ons het goede bericht dat de vermiste in goede gezondheid was aangetroffen op een locatie ver buiten onze zoekgebieden.

We bedanken alle betrokken partijen voor de prettige samenwerking.

Inzet Zuidlaren, 17-18 juli 2021

In de loop van de avond van de 17de juli kregen we het verzoek van de RHGD om te assisteren bij een (ruim 30 uur durende) vermissing van een 65-jarige vrouw in Zuidlaren. Oger SAR Dogs en Sirius zijn beide met 4 honden en geleiders ter plaatse gegaan waar we het RHGD team met 5 honden en geleiders hebben bijgestaan in een zoekactie van ongeveer 3 uur. Mevrouw is bij deze actie niet aangetroffen. In de ochtend bereikte ons het goede nieuws dat mevrouw ver buiten ons zoekgebied in goede gezondheid was aangetroffen.

Onze dank gaat uit naar onze collega’s van de SRO, alsook naar de Politie voor de prettige samenwerking.