Luxemburg, september 2019

Achter deze titel gaat voor ons een begrip schuil. “Luxemburg” staat voor een weekeinde van zwaar (trainings-)werk, waarbij geleider en hond worden onderworpen aan een langdurige oefeningen. Het doel is simpel: wen jezelf en jouw hond eraan dat succes niet verzekerd is, dat een inzet langdurig kan zijn en dat er na enkele uren van zoeken nog steeds verwacht wordt dat een slachtoffer wordt verwezen door de hond en dat zowel de geleider als de hond fysiek en mentaal in staat zijn deze prestatie enkele dagen vol te kunnen houden.
Onze vrienden van het Reddingshonden Team Noord-Holland (RHT-NH) hadden ons vergezeld met vier geleiders en honden. Zo kunnen we van elkaar leren en eerlijke feedback krijgen van kritische (mede-)beoordelaars.

Het terrein is moeilijk: heuvelachtig met rotsformaties, grotten, dichte begroeiing, riviertjes. De oefeningen waren uitgezet voor twee honden per keer, de eerste dag alleen de honden van dezelfde groep samen, en de tweede dag werkten er “gemengde” koppels (Sirius / RHT-NH) per oefening. Afgezien van het feit dat de slachtoffers werden gevonden konden we ook constateren dat de honden voldoende concentratievermogen hadden om de hele oefening (die vele uren in beslag nam!) te blijven zoeken en verwijzen.

“Slachtoffers” met bloederige (nep-)verwondingen, volledig gecamoufleerde slachtoffers, in pikdonkere grotten of kloven verstopt, het maakte de honden niets uit. Iedereen werd gelokaliseerd door de honden.

Hemeltjelief!

Het was de kers op de taart voor wat betreft de opleiding van onze nieuwe lichting honden: vier koppels kunnen zich inzetwaardig noemen voor het vlaktewerk. En deze doelstelling voor 2019 is ruimschoots behaald.